EL PUNT AVUI

EL PUNT AVUI

En la edición del diario El Punt Avui de hoy 25 de mayo se publica un artículo sobre la exposición Vibraciones Prohibidas, que se puede visitar en El Born Centro de Cultura y Memoria de Barcelona entre el 24 de mayo y el 28 de agosto de 2016. Este es su texto:

«Vets a 33 revolucions

La censura en biblioteques franceses i l’estigmatització del rock en el franquisme, temes de la Setmana de Cultura Prohibida, al Born

El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona acull fins diumenge la segona edició de la Setmana de la Cultura Prohibida, impulsada amb la intenció de “posar en relleu el gran valor que té, per a un món democràtic i just, la garantia del dret universal a l’accés lliure i obert a tot tipus d’informació”. La Setmana està nodrida, enguany, d’una trentena d’actes i posa l’accent en la música.

L’exposició Vibracions prohibides, comissariada pel periodista gallec Xavier Valiño, divulga fins al 28 d’agost, mitjançant les portades de vells discos de vinil, l’estigmatització que va patir el rock durant el franquisme. D’altra banda, la projecció del documental La cançó censurada, aquest divendres a les 20.15 h (entrada gratuïta) recordarà com es van censurar més de 400 cançons en català entre els anys 1962 i el 1977. “Al matí, els censors treballaven en llibres i, a la tarda, se’ls oferia fer hores extres per censurar discos”, revelava ahir Valiño, autor del llibre Veneno en dosis camufladas (frase d’un censor que no trobava arguments més explícits per censurar un disc de Manuel Gerena) i que compara en la seva exposició les portades espanyoles d’alguns dels discos més cèlebres dels Rolling Stones, Queen o James Brown amb les caràtules que van tenir a la resta del món. També se celebraran dues taules rodones (Música sota sospita, raons d’una persecució històrica, demà a les 19.45 h, i La Cançó perseguida: silenciar la multitud, divendres a les 19.00 h) completaran la immersió de la Setmana en la música prohibida.

I els llibres, també

D’altra banda, una altra taula rodona demà a les 10.00 h abordarà la problemàtica de la censura en biblioteques públiques, més pròxima del que ens pensem. “Governs locals de la ultradreta francesa, a 200 quilòmetres d’aquí, han retirat de les biblioteques llibres sobre islamisme o d’introducció a la sexualitat en nens petits”, denunciava ahir Carme Fenolll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat. La Setmana de la Cultura Prohibida es completa amb la ponència inaugural, avui a les 19.00 h, de Gabriella Coleman (autora del llibre Las mil caras de Anonymous. Hackers, informantes, espías y bromistas) i el retorn, només fins diumenge, de l’exposició Vermell de censura, amb llibres prohibits, obres maltractades, llibres retallats i edicions segrestades de Joan Sales, Joan Fuster, Quim Monzó, Montserrat Roig, Salman Rushdie, Flaubert, Joyce i Nabokov, entre molts altres autors».

 

logo-elpuntavui-4

 

Aquí se puede consultar la edición digital:

http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/970241-vets-a-33-revolucions.html

28-5-2016

LÍNEAS PARALELAS

50 portadas esenciales del rock

LA CARA OCULTA DE LA LUNA

Las 50 portadas esenciales del rock

POLITICAL WORLD, Rebeldía desde las guitarras

No dejes que un mismo perro te muerda dos veces (Chuck Berry)

Viaje a la era soul

Espíritus en la oscuridad

A %d blogueros les gusta esto: